Barion Pixel

Teljes felújítás Újlipótváros szívében

 

Kiindulás

Az alábbi történetben szereplő befektető már visszatérő megbízónk, mivel az első közös projekttel annyira elégedett volt, hogy a következő ingatlan befektetésénél is minket bízott meg a felkészítéssel. A lakást hamar megtalálta, de egy hagyatéki eljárás miatt várni kellett a birtokbavételre. A tervezési munkát viszont el lehetett közben kezdeni.

Végig gondolandó szempontok:

Mivel az ingatlanban évek óta nem laktak, és előtte sem fordítottak nagy gondot nemhogy felújításra, de a takarításra sem, leírhatatlan állapotok uralkodtak a lakásban. Nem volt kérdés, hogy minden kidobásra ítéltetik, illetve cserére szorul. Az előző tulajdonos kiürítette a lakást, addigra a befektető megállapodott a kivitelezőkkel, mi pedig elkészültünk a tervekkel.

Mivel az ingatlan 80 nm-es, mindenképpen 2 hálószobás elrendezésben gondolkodtunk. Ekkora területen már elvárás, hogy ne csak egy háló legyen, még ha a második háló nem is teljes értékű szoba. Itt ezt úgy lehetett megoldani, hogy a konyhából szoba lett, a hallba pedig bekerült a konyha.

A fürdőszobát is át kellett tervezni, mivel az eredeti nagyon nem volt szerencsés elosztású. Magas ár kategóriájú, elegáns lakás kialakítása volt a terv, háztartási helyiségre is szükség volt, hogy mindent elrejtsünk, ami egy szép fürdőbe nem való. (Kazán, takarítószerek, mosógép,stb.) Az fürdőből alakítottuk ki az új funkciót, a régi cselédszobából pedig egy gyönyörű ablakos fürdő lett.
A környék és a piac elemzéssel meghatározott célcsoport miatt elegáns, visszafogott, kicsit klasszikusabb hangulatú enteriőrt terveztünk.

Megvalósítás

A terveket, mint minden ilyen munkánál, minden munkafolyamathoz elkészítettük, összeállítottuk a beszerzendő anyagok, bútorok,stb. listáját, bekértük a tervek alapján a kivitelezői árajánlatokat. Ezután összeállítottuk a költségvetést, melyet a befektető elfogadott. Minden mesterrel folyamatosan egyeztettünk a felújítás során.

Egy ilyen régi építésű ingatlannál mindig akadnak meglepetések, amikkel nem lehet előre számolni. Milyen és hány réteg festék van a falon, amitől meg kell szabadulni. Merre mennek a csövek a falban, mi lehet a burkolat alatt, stb. Így a bontási munkák során kiderülhetnek olyan dolgok, amelyek a határidőket és a költségvetést is módosíthatják.

Bár az nem volt titok, hogy távfűtés van a lakásban, nem volt egyszerű megszervezni, hogy az átalakítás miatt a fűtésrendszerből ideiglenesen kiiktassuk, mert fűtési szezon volt még a munka elején. Illetve nehezítette még a munkafolyamatokat, hogy a házban a gázvezetékeket akkor kezdték cserélni. Ez utóbbi miatt nem lehetett haladni a burkolással, mert a csövek födémáttörésen keresztüli bevezetését meg kellett várni.

Végeredmény

A befektetővel mindvégig nagyon jó volt az együttműködés. Mivel teljes bizalmát élveztük, hagyta, hogy szakértőként végezzük a munkánkat. Ez meg is látszott a végeredményen, pontosan olyan lett, mint amilyennek megálmodtuk. Különösen fontos kiemelni, hogy nagy fokú bizalomra van szükség a megbízó részéről, hiszen sok-sok millió Forint sorsáról beszélünk egy-egy munkánál.

Mint minden home staging munkánál itt is elvégeztük a lakás stlylingját, hogy fotózásra és a vevők fogadására készen álljon.

Értékesítés

A felújtás a tervezettnél egy kicsit hosszabbra nyúlt a nem várt események miatt, viszont az értékesítés nagyon hamar megtörtént ebben az esetben is.

A felkészítés végén újból meghatároztuk a piaci értéket, és így került piacra az ingatlan.4 hét alatt meg is érkezett a vevő, aki a bútorok nagyrészével együtt vásárolta meg, alku nélkül.

Ennél az ingatlannál ez a piaci átlagárhoz képest 17%- kal magasabb, a befektetett pénzhez képest 34%-os haszonnal növelt értéket jelentett. Amit eladóként még tanulságként lehet levonni a fentiekből, az az, hogy nem mindegy a vevő személye. Itt ugyanis a magas eladási árhoz képest nagyon hamar megérkezett, viszont mivel kínai állampolgár volt, a teljes vételár kifizetése csak a különböző engedélyek megszerzése után volt lehetséges. Ezt pedig figyelembe kell venni, amikor a vételár további felhasználásának sorsáról dönt az eladó/ befektető!