Barion Pixel

otthonfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatás- minden, amit kell tudni róla

2021. január 1-től a kormány ismét számos kedvezményt és támogatást jelentett be, aminek célja a családok otthonhoz jutásának támogatása. Kijött egy korábban nem létező támogatási formával is, az Otthonfelújítási Támogatással, melynek célja a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családok életkörülményeinek javítása. 

Mi is ez?

Egyszeri, központi költségvetésből nyújtott, vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke a felújítási költségek fele, de maximum 3 millió Ft, formája utófinanszírozás. Január elsejétől igényelhető és egészen 2022.december 31-ig érhető el. 

Igénylését számos feltételhez kötik. Lássuk ezeket! 

Kik igényelhetik a támogatást?

 A legalább egy gyermeket nevelő vagy váró szülők, akik házastársak vagy élettársak. Egyedül élő szülők is igényelhetik. Ha megosztva nevelik a gyermeket, akkor osztozhatnak a támogatáson. Ha a két szülő közül csak az egyik neveli a gyermeket, akkor csak ő jogosult a támogatás igénybevételére.

 Mik az igénylés feltételei?

Legalább egy gyermeket kell nevelnie a családnak ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatást igényelhesse. A gyermek már a várandósság 12. hetétől egészen a 25 éves koráig számít, ha együtt él a családdal. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű,  fogyatékkal élő vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor lehet 25 év feletti korú is.

 Az igénylőnek legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Együttes igénylés esetén legalább az egyik félnek. Maximum 30 napra lehet megszakítani ezt a jogviszonyt. Az utolsó három hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik.

 Az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezzen. Ha az ingatlant egy éven belül vásároltad akkor nem vizsgálja az előző feltétel meglétét. Állandó lakcímmel kell rendelkezni, tartózkodási hely nem elég.

 Az igénylőknek  köztartozás mentesnek kell lennie.

 Az igénylő, illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezzen.

otthonfelűjítási támogatás

Benyújtás módja

A kérelmet többféle módon lehet benyújtani:

 •  elektronikusan ügyfélkapun keresztül
 • a kincstár oldaláról letöltve az igénylő lapot postán beküldve az Államkincstárnak
 • vagy személyesen bármely kormányablakban

A kérelem mellett, különböző nyilatkozatokat, egy számlaösszesítőt és a vállalkozási szerződést/szerződéseket kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. Az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül kell benyújtani.

Mire fordítható?

A támogatás külső és belső munkákra is fordítható. Az Államkincstár hivatalos tájékoztató anyagában szerepel az alábbi felsorolás:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása, ideértve

o a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,

o a galériaépítést,

o a belső lépcső kialakítását és cseréjét,

o a szaniterek beépítését vagy cseréjét,

o a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,

o a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,

o a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét.

 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése,
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje, valamint
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Jó tudni!

Mielőtt belevágsz ezt is részt is olvasd el, mert van néhány dolog amin el lehet bukni. Ne a kérelem benyújtásakor szembesülj ezekkel!

 • A számla nem lehet 2021. január 1 előtti. 
 • Csak Magyarországon is bejegyzett vállalkozás számlája nyújtható be és az adószámnak szerepelnie kell rajta.
 • A vállalkozó nem lehet az igénylő élettársa vagy közeli hozzátartozója. Gazdálkodó szervezet esetében az igénylő, az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa nem lehet tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője az adott szervezetnek. Együttes igénylés esetén a rendelkezésnek mindkét félre érvényesnek kell lennie. 

(A közeli hozzátartozó fogalmát a Ptk rögzíti.)

Hogy számoljam ki mennyi támogatás jár nekem?

Alapszabály, hogy a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb az 50%-a lehet a támogatás, azonban ennek maximuma 3 millió Ft. Fontos szabály még, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 % vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

Az Államkincstár 3 példát tett közzé, ezek alapján te is ki tudod számolni, hogy mennyi támogatást fogsz visszakapni a felújítást követően. 

 

 1. Felújítás teljes költsége:  6.000.000,- Ft

Anyagköltség:              4.500.000,- Ft

Munkadíj:                     1.500.000,- Ft

Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 – 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

 

 1. Felújítás teljes költsége:  5.000.000,- Ft

Anyagköltség:              4.000.000,- Ft

Munkadíj:                     1.000.000,- Ft

Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

 

 1. Felújítás teljes költsége:  1.000.000,- Ft

Anyagköltség:              1.000.000,- Ft

Munkadíj:                             0,- Ft

Kifizethető támogatás:              0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

 Dokumentumok

Minden információ, a kérvény és a vállalkozási szerződésminta is elérhető az alábbi oldalon.

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato

Kérdéseket közvetlenül itt is fel lehet tenni az államkincstárnak az alábbi e-mail címen.

otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu

Erről a témáról is beszélünk ebben a videóban, nézd meg , most: