Barion Pixel

Lakberendezés és a home staging

Mi a különbség a lakberendezés és a home staging között?

A lakberendezés és a home staging sokak fejében ugyanaz, de ebben a cikkben bemutatjuk, milyen különbségek vannak a két szakma között.

Nem mindegy ugyanis, hogy a lakásunk szebbé tétele miért olyan fontos számunkra. Csak a saját komfortunkat akarjuk növelni? Vagy el is akarjuk adni a lakást?

Ha tudni szeretnéd, milyen különbségek vannak a lakberendezés és a home staging között, és hogy melyikre mikor lehet szükséged, akkor ez a cikk pont az amit keresel.

Mi a különbség a lakberendezés és a home staging között?

A lakberendezés során a családi ház vagy lakás berendezését és átalakítását bízod rá egy olyan profi szakemberre, aki átalakítja az otthonod a számodra fontos tényezők alapján.

És a home staging miben különbözik ettől?

A home staging egy olyan folyamat, mely során az eladni kívánt lakást vagy házat alakítják át oly módon, hogy az a potenciális vásárlók számára legyen minél kelendőbb.

A lényeg tehát az, hogy a lakberendezési folyamat során a lakás a te személyes elvárásaidnak fog még jobban megfelelni. Ezzel szemben a home staging abban segít, hogy mások számára sokkal vonzóbbá váljon az ingatlan.

De nézzük meg, hogyan is zajlik ez a két folyamat.

rennahome homestaging királyok nappali részlet

Mit csinál egy lakberendező?

A lakberendező az általad lakott ingatlant tervezi és alakítja át olyan módon, hogy az a lehető legjobban megfeleljen neked.

Számára az a legfontosabb, hogy a te igényeidet kielégítse. A legtöbb esetben a lakberendező az ingatlan tulajdonosával közösen hozza létre a terveket, amelyek alapján majd az átalakítás megtörténik.

Előfordulhat azonban az is, hogy a tulaj teljesen alárendeli magát a lakberendező kreativitásának, és mindenben szabad kezet ad neki.

A lakberendezők a lakás minden egyes részével külön is foglalkoznak, de a cél az, hogy az otthonod egésze végül egy olyan képet adjon, ami megfelel a személyes elképzelésednek.

Milyen tudással rendelkezik egy lakberendező?

A lakberendezési tanfolyamokon résztvevők több száz órában tanulják a lakberendezéshez elengedhetetlen ismereteket.

Foglalkoznak grafikával, ábrázoló geometriával, emellett igen nagy részét lefedi a munkájuknaknak az épületszerkeszetekkel és a térszervezéssel való foglalkozás. Ráadásul rendkívül fontos számára a megfelelő anyagismeret, hiszen munkája alatt számos különféle anyaggal is dolgozik.

A lakberendező tehát azért dolgozik, hogy az otthon, amelyben élsz, még komfortosabb és otthonosabb legyen. Tehát egyedi, személyre szóló megoldások szülessenek.

És a home staging során pontosan mi történik?

rennahome home staging érd háló részlet

Mivel foglalkozik egy home stager?

A home stager tehát nem egy lakberendező szakember, hiszen nem kell az imént felsorolt lakberendezési szaktudással rendelkeznie. Természetesen jó, ha lakberendező végzettséggel, megfelelő látásmóddal, tér- és színérzékkel rendelkezik, mert az értéknövelés csak úgy érhető el, ha funkcionálisan, műszakilag és esztétikailag is minden igényt kielégítő ingatlant hoz létre.

Ha érdekel, milyen egy home staging tanfolyam, nálunk van lehetőség ilyen képesítés szerzésére.

Az ingatlan értékesítés egy hosszas és sok odafigyelést igényő procedúra. Ráadásul egy ház vagy lakás óriási összegekért szokott gazdát cserélni.

Cél a lakás értékének növelése

Az értékbecslés során ugyanis – amely minden ingatlan eladása során megtörténik – az értékbecslő vagy ingatlanszakértő részletesen felméri az ingatlan állapotát. A home staging abban segít, hogy az eladásra szánt ingatlant minél magasabb áron és ami sokszor nagyon fontos, minél hamarabb el lehessen adni.

És hogyan érhetjük ezt el?

A home staging folyamata

A home stager lakberendezési, marketinges és gazdasági ismerete alapján alakítja át a lakást oly módon, hogy kiemeli a helyiségek előnyös tulajdonságait. (Az egyetlen magyar nyelvű home staging könyv megrendelhető a weboldalunkon)

1. A lakás vonzóvá tétele

A home staging során a lakásból eltávolításra kerülnek a személyes tárgyaink, illetve a bútoraink egy része is. A helyükre olyan berendezési tárgyak kerülnek, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakás a lehető legnépszerűbb legyen minél több ember számára.

A klasszikus lakberendezési folyamatok esetében az volt a cél, hogy a lakásban élők a lehető legkomfortosabban érezzék magukat.

A home staging azonban azt célozza, hogy a lakás a lehető legtöbb ember tetszését elnyerje, így kibővítve a potenciális vásárlók számát.

2. Marketing és home staging

Egy ingatlan értékesítésénél az egyik legfontosabb dolog a jó marketing. Egy lakást felkészíthetünk tökéletesen, de ha nincs megfelelő marketing, akkor jelentősen csökken azoknak a száma, akik a mi lakásunkban akarnak majd álni.

A home staging folyamán érdemes meghatározni, melyek azok a célcsoportok, akikben a legnagyobb potenciál rejlik a lakásunk megvásárlását illetően.

Ennek köszönhetően könnyű lesz felkészíteni és átalakítani a lakást, hiszen tudni fogjuk, hogy a célcsoport számára mik lehetnek a fontosak, így a design célzottabban kialakítható.

A home stagin során profi fotós által készített fényképek természetesen igen fontos szerepet játszanak majd az online marketing során.

Az online lakáshirdetések rendkívül nagy szerepet játszanak abban, hogy milyen gyorsan találunk vevőt az eladni kívánt ingatlanra.

3 . Mennyit éri meg home stagingre költeni?

A home staging tehát az ingatlan minél nagyobb áron való értékesítését célozza, azonban ez a szolgáltatás is pénzt emészt fel. Így tehát jól meg kell gondolni, hogy mennyit is költsünk rá.

A home stager feladatát képezi az is, hogy több startégiát felvázoljon számunkra. Ezek közül aztán ki tudjuk választani azt, amely a legjobban megfelel a pénztárcánknak.

Mitől függ, hogy mennyit éri meg a lakásra költeni?

Minél jobb állapotban van egy lakás, annál kisebb összeg befektetésével lehet pozitív változásokat elérni. Ha az ingatlan rendkívül rossz állapotban van, akkor nem a home staginggel kell kezdeni, hanem számításba kell venni egy kisebb vagy nagyobb felújítást, amely megelőzi a home staginget.

Emellett a home stager azt is elmondja, hogy szerinte mekkora az az összeg, ami biztosan megtérül majd. Ez úgy kell érteni, hogy a home stagingre fordított összeg alacsonyabb marad-e mint az átalakítás során elért árnövekedés.

Ez azért fontos, mert ha többet költünk rá mint amennyivel jobb áron tudjuk eladni a lakást, akkor lényegében nincs értelme az átalakításnak.

Ha érdekel, hogy néz ki egy home staging esettanulmány, a weboldalunkról le tudod tölteni.

rennahome home staging érd étkező

Lakberendezésre vagy home stagingre van szükségem?

A cikkben részletesen bemutattuk, mi a különbség a lakberendezés és a home staging között.

Ezek alapján már sokkal könnyebb eldönteni, hogy melyikre is van szükségünk.

Ha az otthonunk még kényelmesebbé és egyedivé tétele a célunk, akkor a lakberendezési szolgáltatást érdemes választani. Ezzel akár teljesen a saját ízlésünk szerint hozhatjuk létre álmaink otthonát.

A home staging pedig akkor lehet a segítségünkre, ha a lakásunkat el szeretnénk adni. Professzionális szakemberek segítségével ugyanis az ingatlan értéke a home stagingnek köszönhetően jelentős mértékben megnövelhető, így maximalizálni tudjuk a lakásban rejlő profitot.

Bármelyikre is van szükséged, ebben a cikkben reméljük mindegyikkel kapcsolatban találtál olyan információt, ami a hasznodra válhat az otthonod szebbé tételével kapcsolatban.