Barion Pixel

Ingatlanpiaci várakozások 2021-re

Ingatlanpiaci várakozások 2021-re

A 2020-as évben fenekestül felfordult a világ, az ingatlanpiac sem volt ez alól kivétel. A pandémia első hulláma teljesen befagyasztotta a lakáspiacot, 40-50%-kal estek vissza az ingatlan adás-vételek. A nyári időszaktól már élénkülés jelei mutatkoztak, majd az év utolsó negyedévét egyértelműen kivárás jellemezte. Amit elsősorban a január 1-től életbe lépő kormányzati intézkedések okoztak. Sokan halasztották el az ingatlan vásárlást, tudva, hogy 2021-ben azt kedvezőbb feltételekkel tehetik meg.

Az idei év első hónapját azonban kifejezetten nagy lendülettel kezdte meg a piac. Ingatlanirodák sorra számoltak be élénkülő keresletről. 

Továbbra is egyértelműen a nagyvárosok agglomerációs övezetei, a családi házak, kertes házak, házrészek, teraszos, erkélyes lakások iránt van fokozottabb érdeklődés. Sőt a home office elterjedésével még akár távolabb is merészkednek a vásárlók. Ez a tendencia már korábban is megjelent. A fokozatosan növekvő ingatlanárak mellett egyre inkább kiszorultak a saját célra vásárlók a belvárosi kerületekből és kerestek megfizethető árú otthont külsőbb kerületekben vagy az agglomerációs övezetekben. Ez a tendencia a Covid járvány hatására megerősödött. Mindemellett az év első hónapjában Budapesten, a belvárosban is némi élénkülés volt tapasztalható, főként a kis alapterületű ingatlanok iránt.

Árak alakulása

Az alábbi ábra szemléletesen mutatja meg nekünk, hogy alakultak az ingatlanárak 2015 és 2020 között. A fekete vonal az új építésű lakások, míg a narancssárga vonal a használt lakások árváltozásának ütemét mutatja. 

 

 

ingatlancom2020

Az adatok alapján elmondhatjuk, hogy az árak az új lakások piacán már 2017-ben, míg a használt lakások piacán 2019 nyarán elérték csúcspontjukat és azóta lassú csökkenés figyelhető meg. Fontos kiemelni, hogy az árcsökkenést nem a COVID hozta meg ezen a piacon, a tendencia már korábban elindult, azonban a pandémia azt mindenképpen felerősítette. Mindemellett az értékesítési idők is jelentősen megnőttek.

Támogatások hatása

2021 január elsejével számos kormányzati intézkedés lépett életbe. Ezek szinte kivétel nélkül a gyermekes családok támogatására irányulnak. Nézzük melyek ezek:

  • CSOK-kal vásárolt akár új, akár használt lakás esetében teljes illetékmentesség
  • 27%-ról 5%-ra csökken az új lakások áfája
  • CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében a családok még ezt az 5% áfát is visszaigényelhetik

Sokan félnek attól, hogy az otthonteremtési támogatások hatására élénkülő kereslet ismét lakásdrágulást okozhat, de ne felejtsük el, hogy ezek a kedvezmények célzottak és a saját célra vásárló családoknak elérhetők. A koronavírus gazdasági utóhatásait is figyelembe véve nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné. Az árak visszarendeződése, ha lassú ütemben is, de a szemünk előtt zajlik. -nyilatkozta Balogh László 

home staging esetén legfontosabb a megtérülés

Otthonfelújítási támogatás

Megjelent egy új típusú támogatási forma is, az otthonfelújítási támogatás, mellyel egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk. Ez egy széles rétegek számára elérhető, utólagos finanszírozású támogatás, melynek mértéke a felújítási költségek fele, de maximum 3 millió Ft. Kérdéseket vet fel, hogy ez milyen hatással lesz az ingatlanpiacra. 


A felújítandó lakások továbbra sem fognak többet érni, mint az új építésűek vagy felújítottak, mert a vevők többsége továbbra is jó vagy nagyon jó állapotú lakást keres. A hazai lakásállomány 60 %-a azonban továbbra is átlagos vagy annál rosszabb minőségű. Azt is számításba kell venni, hogy ennek hatására ismét munkaerőhiány léphet fel az építőiparban és egyre nehezebb lesz megbízható, jó szakembereket találni vagy csak nagyon hosszú várakozási idővel tudnak egy-egy otthon felújítását megkezdeni. 

Az viszont előfordulhat, hogy ez a támogatás is a új lakások iránti kereslet növekedését okozza. A legtöbb újonnan átadott ingatlanban még hiányzik a konyha, a beépített szekrények és a lámpák is. 

Hiteltörlesztési moratórium

 

Van még egy tényező ami a tavaly év végi várakozást okozta, ez pedig a hiteltörlesztési moratórium. Tavaly év végén még arra készültek a bankok, hogy januártól csak bizonyos társadalmi csoportoknak biztosítja az állam a hitel törlesztési moratóriumot. Azonban év végén a kormány váratlanul bejelentette, hogy mindenki számára meghosszabbítja újabb fél évvel a lehetőséget. Ezzel is akadályozva, hogy hirtelen kényszerből értékesítésre kerülő ingatlanok árasszák el a piacot. 

Befektetői vásárlási kedv

A külföldi befektetők gyakorlatilag eltűntek. Jelenleg a határok lezárásával fizikailag is akadályozva vannak, hogy személyes tekintsék meg az ingatlanokat. De ennél többről van szó. Nem csak a külföldiek, hanem összességében a befektetők is jóval kisebb arányban vannak jelen a piacon. A bérleti díjak csökkennek, az árak egyelőre ehhez nagyon magasan vannak. Az alábbi ábra mutatja kitűnően, hogy 2020. szeptemberében gyakorlatilag 40%-kal csökkent Budapesten a befektetési céllal vásárlók aránya az előző év azonos időszakához képest. Míg a nagyobb lakásba költözők aránya jelentősen megnőtt.


dhbarometer

Forrás: DH barométer 2020. szeptember (sötétkék: 2020. szeptember, világoskék: 2019 szeptember)

Bérleti piac

Egyértelműen a legnagyobb pofont a budapesti bérleti piac kapta az elmúlt évben. Az ingatlan.com adatai szerint a fővárosban az összes lakás 9 százalékát hirdették kiadásra 2020-ban. Éves szinten a fővárosi albérletárak 14,3 százalékkal estek vissza. Úgy ítéltük meg, hogy a téma olyan sokrétű, hogy az külön cikket érdemel, így azt hamarosan olvashatjátok az oldalunkon.

 

Mindezek alapján mire számíthatunk 2021-ben

Nagy eséllyel 2021-ben is ugyanúgy folytatódik a folyamat és az árak megfizethetőbb tartományba mozdulnak el, vagyis lassan csökkennek. A szakértők azonban drasztikus árcsökkenéssel nem számolnak.  A vásárlók főként a saját részre vásárlók lesznek túlsúlyban, akik jellemzően kevesebbet tudnak fizetni egy-egy ingatlanért. Tehát az árszínvonalnak alakulnia kell a kereslethez.  Illetve ugyan a bankok továbbra is alacsony kamatszinten nyújtanak lakossági hiteleket, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben a vásárlók meggondoltabban köteleződnek el 10-20 évre és ez szintén visszafoghatja a keresletet.

Ha szeretnél még több segítséget és útmutatást kapni, hogyan tudsz felkészített ingatlannal piacra lépni,  akkor neked való a Home staging mesterfokon című eBook-unk. 9 konkrét, valós projekten keresztül mutatjuk be, hogy tudod Te is a lehető legjobb áron és a leggyorsabban eladni ingatlanod.