Barion Pixel

ingatlanpiaci  aktualitások

Élénkülés a járvány enyhülésével

Időről időre elkészítünk egy összefoglaló cikket az ingatlanpiaci helyzet változásairól. Az utóbbi hónapokban egyértelműen a koronavírus járvány és annak hatása határozta meg az ingatlanpiac alakulását. Ami nem csak az árakra, hanem a vevők keresési preferenciáira is hatással van. Előző írásunkban visszatekintettünk az elmúlt időszakra is, de most nézzük mi történt nyár eleje óta.

Változás az ingatlanpiacon

A piacon volt egy komolyabb zuhanás, majd jött a visszapattanás, az elmúlt hetekben pedig kedvező jelek is láthatóak, de a bizonytalanság érezhető. A márciusi teljes bénulást követően a nyári hónapokban már ugyan megindult a kereslet növekedése, azonban a kilábalás még várat magára.

Az ingatlan.com adatai szerint a legjelentősebb zuhanás március-áprilisban volt megfigyelhető. A grafikonon is egyértelműen látszik, hogy ezekben a hónapokban volt olyan időszak, amikor 70%-kal kevesebben kerestek eladó használt lakást vagy házat. A járvány enyhülésével egyenes arányban nőtt a kereslet, vélhetően az elmaradt vásárlásokat is bepótolta a lakosság. Augusztusban és szeptember elején lényegében a tavalyi szinten mozogtak az érdeklődések. Hogy a keresésekből mennyi adás-vétel realizálódik 2020. harmadik negyedévében, azt még nem látni. 

ingatlanpiac

Megváltozott élethelyzetek

Az már teljesen egyértelműen látszik, hogy sokkal kelendőbbek a kerttel, udvarral rendelkező házak és a teraszos lakások. Készülve a lehetséges bezárkózásra, az emberek keresik a megoldást, hogy ki tudjanak lépni a szabadba. A home office elterjedésével, a napi ingázás megszűnésével a belváros közelsége már nem elsődleges szempont a lakóhely kiválasztásánál.

Vannak a vírushelyzetnek nyertesei és vesztesei?

A járvány eltérően hatott a különböző ingatlan típusokra. Egyértelmű vesztesei a budapesti panellakások, míg a nyertese a nyaralópiac. Az érdeklődés meghaladta a tavalyi szintet és pl a Balatonon az árak növekedését is eredményezte. A lakástulajdonosok akár budapesti otthonukat feladva költöznek valamelyik tópartra. Legnépszerűbb a Balaton keleti medencéje mellett az északi és a déli part. Itt majdhogynem fővárosi árakon tudunk ingatlant venni, az átlag nm ár 600 ezer Ft körül mozog.

Kilátások az ingatlanpiacon

Rengeteg a kérdés a jövőt illetően még mindig. A kereslet ugyan a tavaszi időszakhoz képest növekvő tendenciát mutat, azonban a vevők sokkal megfontoltabbak és lassabban döntenek. Az alkupozíciójuk kifejezetten megerősödött, akár 10-15%-ot is eléri. A tulajdonosok még jellemzően nem vesznek tudomást ezekről a változásokról és továbbra is magasan tartják a kínálati árakat. Azonban aki el akarja adni az ingatlanát, annak ezzel számolnia kell. 

“A járvány második hullámának intenzív erősödése főleg a budapesti adásvételekre lehet hatással, a kisebb forgalom pedig a lakásárakat is mérsékelheti.” -nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

További kérdéseket vet fel a hitelmoratóium. A lakossági hitelállomány 40-50%-a élt ezzel a lehetőséggel. Az MNB igazgatója szerint közülük 10-15% lehet sérülékeny adós. Tehát 160-240 ezer adós háztartás kerülhet nehéz helyzetbe a moratórium megszűnésével jövedelmi, illetve munkaerő piaci helyzetük megváltozása miatt. Bizonyos társadalmi csoportok számára (nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és a gyereket nevelő családok) a kormány ugyan néhány napja a moratórium fél évvel történő meghosszabbításáról döntött, de ennek lejártával ezek közül sok piacra kerülhet, ami tovább csökkentheti az árakat.

Ha eladás előtt állsz mit tehetsz?

Ha neked a továbblépéshez el kell adnod az ingatlanod, akkor jelen helyzetben két dolgot tehetsz.

  1. Kitűnhetsz a piacon az alacsonyabb áraddal.
  2. Vagy felkészítheted ingatlanod, hogy a jelen piaci helyzetben is a lehető legjobb áron és a leggyorsabban add el.

Az ingatlan felkészítés nem csodaszer, nem változtatja meg az ingatlanpiaci tendenciákat, nem hozza vissza a tavalyi árakat. Azonban a home staging képes arra, hogy segítségével magasabb áron és gyorsabban add el az ingatlanod. Legyen a Te lakásod vagy házad az amit kikapnak a vevők a kínálatból! Ne feledd, ma kínálat van bőven, de vevő kevés. Ne vesszen el a lakásod a többi között, mutasd meg mi rejlik benne! Ha kíváncsi, hogy egy évnyi sikertelen értékesítés után, hogy készítettünk fel egy nyaralót csupán 3 hét alatt értékesítésre majd, hogy kelt el csupán 5 nap alatt 7 millió Ft-tal többért, kattints ide!