Barion Pixel

Ingatlanpiac 2023 

Ingatlanpiac 2023 

Közeledve az év végéhez készítettünk egy kis áttekintést,  összegeztük az idei évi folyamatokat és történéseket. Lássuk tehát mi történt az ingatlanpiacon 2023-ban és milyenek a kilátások a következő évre.

 

Patthelyzet – ezzel kifejezéssel jellemezhető leginkább az ingatlanpiac 2023-ban

 

A drasztikusan csökkenő keresletről már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk,  azonban ez nem eredményezett olyan mértékű árcsökkenést, mint pl. a 2008-as válság idején. Az eladók ma nem hajlandóak árat csökkenteni, ugyanis ha másik ingatlant szeretnének vásárolni szintén magas árakkal szembesülnek, vevők azonban ezeket az árakat nem tudják vagy nem akarják már megfizetni. Így áll be ez a patthelyzet, ahol a folyamatosan bővülő kínálat és a felére csökkent kereslet mellett az adásvételek és ezzel együtt a kihelyezett hitelek száma is nagyot zuhant.

 

A január-szeptemberi adásvételek száma 28 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, az MNB adatai alapján. A  lakásárakban azonban csupán enyhe csökkenés figyelhető meg, 2023 második negyedévében éves szinten 0,8 százalékkal csökkentek.

Mi mozgatta akkor az ingatlanpiacot 2023-ban?

Egyértelműen kijelenthető, hogy a készpénzes vevők. Az ingatlanpiacot 2023-ban több tényező is visszafogta. Egyrészről a fent említett patthelyzet, másrészről a megugró infláció hatására a megélhetési költségek megemelkedése, de ehhez nagyban hozzájárultak a magas hitelkamatok is. 

A hitelt felvevők száma drasztikusan csökkent, de nem csak a hitelfelvételek száma, hanem az átlagos hitelösszeg is nagyot csökkent. Míg korábban a vételár akár 60-70 százalékát is hitelből finanszírozták, ma sokkal óvatosabbak a vevők és ez 30-40 százalék körül van valahol. Ezek hatására összességében az idei év első nyolc hónapjában több mint 60 százalékkal kevesebb hitelt folyósítottak a bankok, mint 2022 augusztusáig. 

A piac nagyon figyeli és várja a kamatok csökkenését 6 százalék körüli szintre és ettől fellendülést vár. Azonban véleményem szerint van még egy tényező, ami elengedhetetlen a piac felpörgéséhez. Ez pedig a jövőbe vetett bizalom visszatérése. Egy nagyobb összegű, sok tízmillió Ft-os hitel felvételéhez meg kell legyen a vevőkben a hit, hogy ezt tudják majd finanszírozni, hisz biztos a munkahelyük, a jövedelmük kiszámítható és a megélhetési költségek viszonylag stabilak. 

Ingatlanpiac 2024 a csok plusz fényében

Nagy a várakozás a néhány hete belengetett CSOK plusz-szal kapcsolatban. Vélhetően jelentős hatással lesz a lakáspiacra, ugyanis minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hitel elengedést tervez január 1-től bevezetni a kormány.

Az eddigi CSOK támogatáshoz képest nagy újdonság, hogy ugyanazok a kedvezmények vonatkoznak a használt és az új lakásokra is, amíg eddig egyértelműen az új lakás és ház vásárlásának az ösztönzése volt a célja ezeknek a támogatásoknak.  

Azonban a jogosultak köre viszonylag szűk, az igénylés korhatárhoz kötött és míg a jelenleg még érvényben lévő CSOK a már megszületett gyermekeket is figyelembe veszi, az új konstrukciót csak az új gyermeket vállalók tudják majd igénybe venni. A fix 3%-os államilag támogatott kamat bizonyosan megmozgatja  a piacot, de egyes szakértők arra számítanak, hogy inkább az olcsóbb, használt lakások iránti érdeklődés növekedését fogja hozni, nem a teljes lakáspiacra lesz hatással.

Hogyan lehet ezen a piacon mégis lakást jól eladni?

A szakemberek nagyobb része mindezekkel együtt is stagnáló ingatlanpiacot prognosztizál a következő időszakra is, árak és tranzakció számok tekintetében is és a számok is egyelőre ezt támasztják alá azonban van még egy igen lényeges tényező, ami semmit nem változott és nem győzzük hangsúlyozni! A vevők 70%-a ma is jó vagy nagyon jó állapotú lakást keres. Ebből viszont továbbra is kevés van! Egy jól funkcionáló, műszakilag és esztétikailag is rendben lévő otthon ma is keresett!

A passzív hozzáállás az ingatlan eladáshoz viszont súlyos milliókba fájhat a tulajdonosoknak. Ma már egyértelműen nem elég csak hátradőlni, ahhoz tenni kell , hogy az a kevés vevő pont a mi lakásunkat válassza ki a mai nehéz piacon.

Ehhez viszont tenned kell! Első lépésként felvenni velünk a kapcsolatot.

Mi pedig megmutatjuk hol rejtőznek az ingatlanodban az extra milliók és hogy lehet ezt kiaknázni!