Barion Pixel

Ingatlanárak- hova tartanak?

Hova tartanak az ingatlanárak?

A téma, ami a társadalom egészét érinti és foglakoztatja,  fiataltól idősig, a családosoktól az egyedülállókig, az az ingatalnárak alakulása. Így vagy azért érdekes számunkra, mert szeretnénk megvásárolni életünk első lakását, esetleg gyerekünknek szeretnénk segíteni ingatlanhoz jutni. Vagy kinőttük és nagyobbat vennénk, esetleg kirepültek a gyerekek és kisebbet vennénk. Ha befektetőként vagyunk jelen a piacon, akkor is mindannyian szeretnénk tudni mit hoz a jövő. A varázsgömb nincs a kezünkben, de igyekszünk időről időre elhozni azokat az információkat, melyek segítenek tájékozódni. 

Érdekes adat: míg Európai Unió lakosságának 69,8 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban, míg Magyarországon ez az arány 91,3 százalék – eurostat adat.

Az elmúlt 2-3 évben a világ és az ingatlanpiac is kapta a pofonokat, berobbant a covid járvány, korábban elképzelhetetlennek tűnt, de gyakorlatilag emberek milliói (milliárdjai?) zárkóztak be az otthonaikba hosszú hetekre, hónapokra. A szomszédban háború tört ki, ami komoly energiaválságot eredményez a világban, az alapanyagárak és az infláció folyamatosan emelkedik, és pár hónapja választások zajlottak le nálunk, ami mindig bizonytalanságot szül. 

Megéltünk jó pár olyan momentumot ingatlanpiaci szakemberként, amikor azt éreztük megállt egy pillanatra a levegő, mindenki visszatartott lélegzettel várja, hogy mi is fog történni. Aztán ezen napok vagy hetek alatt tovább is lendült a piac és folytatódott az élet. 

Kipukkan a lufi?

Rengeteg újságcikk szólt arról, hogy itt a vége, zuhanni fognak az árak, kipukkan a lufi. Azonban összességében visszanézve az elmúlt 2 évre, erről szó sincs. Az tény, hogy a világban zajló események területenként és ingatlantípusonként eltérően hatnak az árakra, egységes ingatlanpiacról ugyanis nehezen beszélhetünk. Budapest belvárosa egyértelműen megszenvedte a covid járványt az árak és a forgási sebesség tekintetében is, míg az agglomerációs és nyaralóövezetek elképesztő szárnyalását figyelhettük meg. 

Összességében az áremelkedés azonban folyamatos volt. Ha az MNB lakásárindex alakulását nézzük, akkor 2021 negyedik negyedévében a lakásárak országos átlagban a jelenlegi ciklusban rekord magasnak számító 21,4 százalékos éves dinamikával emelkedtek, szemben az egy évvel korábban mért 8,9 százalékkal. Budapesten 2021 év végén 11,3 százalékkal tartózkodtak magasabban a lakásárak az egy évvel korábbi szinthez képest, a vidéki városokban pedig szintén a legmagasabb, 25,0 százalékos éves lakásár-növekedést tapasztaltunk. (Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés 2022. május) Ezt mutatják eddig a számok és a statisztikák, de a kérdés még feszít bennünket, hogy vajon ez a növekedési dinamika tovább tart, megáll, esetleg csökkennek az árak.

érd családi ház home staging kert

Hatások az ingatlanpiacra és az ingatlanárakra

Az ingatlanpiacot egy előadásban Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője úgy jellemezte, hogy olyan mint egy tehervonat, ami nagyon lassan mozdul és nehezen változtat irányt. Hatások azonban kétségtelenül érik, nézzünk ezek közül most néhányat, ami a napjainkban befolyással lehet az árak alakulására.

Kamatok emelkedése

Folyamatosan emelkedik a kamatkörnyezet, ennek következtében, ugyanaz a hitelösszeg magasabb havi törlesztőrészlettel jár. Ami azt is jelenti, hogy ugyanazzal a fizetéssel egyre kisebb kölcsön összeghez jutunk. Emiatt sokan előrehozták a vásárlásokat és látva a folyamatosan emelkedő kamatokat, tavasszal belevágtak az akár későbbre tervezett lakásvásárlásba. Most pedig azt érzékeljük, hogy a jövő évre belengetett családtámogatások miatt az élénk tavasz után inkább kivárás jellemzi a vevőket. Bíznak abban, hogy újra elérhető lesz pl. a rendkívül kedvező zöldhitel.

Állami támogatások

Az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások körüli bizonytalanság is eloszlani látszik.A támogatások nagy része elérhető 2022 év végéig, a falusi csokot is meghosszabbították, ráadásul a 2023-as költségvetésben a 2022-esnél jóval magasabb összeget különítettek el erre a célra. A lakástámogatások 2023-ban a tervezet szerint több mint 491 milliárd forintot tesznek ki, ami jóval meghaladja az idei költségvetésben szereplő 382 milliárd forintos összeget. A költségvetést ugyan még nem fogadta el a parlament és a részletek sem ismertek, de a kormányzati szándék egyértelmű. Nem szeretnék kivezetni a lakásépítések és az ingatlanpiac motorjának számító kamat-,  és egyéb otthonteremtési támogatásokat. Ami többek között enyhítheti a kamatok emelkedéséből eredő többletterhet. 

Emelkedő építőipari árak, inflációs hatás

Az áremelkedés, az energiahiány, alapanyaghiány folyamatosan hat a építőipari árakra, a kivitelezések, a beruházások költségei emelkednek. Ezt a beruházók egyelőre át tudják hárítani a vásárlókra. A költségek emelkedése minden bizonnyal folytatódni fog az év második felében is, azonban kérdés, hogy ezt meddig tudják még áthárítani, vagyis meddig lesz fizetőképes kereslet.

lakás kiadásra home staging külső fotó

Hitelmoratórium

A moratórium végével sokan várják/várták, hogy majd megindulnak –  a 2008-as válsághoz hasonlóan –  a kényszereladások, de ehhez látnunk kell, hogy csupán a lakáshitelek 1%-a minősíthető problémásnak, vagyis 90 napon túl nem teljesítő hitelnek. Ráadásul a lakosság hitelállománya jelenleg a megtakarítások mindössze 25%-át éri el. Lényegében ez azt jelenti, hogy 1 millió Ft hitelre 4 millió Ft megtakarítás jut.  Ez az információ talán akkor beszédesebb, ha mellé tesszük a 2008-as állapotot, amikor is ez 60% volt. Tehát 2008-ban ebből a szempontból (is) jóval kitetttebb volt a lakosság, vagyis nagyobb volt az eladósodottság mértéke.  (Forrás: MNB Lakáspiaci jelentés, 2020. szeptember)

Gyenge forint

A forint gyengülése egyértelműen kedvez a külföldi befektetőknek, számukra reál értelemben ugyanis csökkentek az ingatlan árak. A 2015-2021-es időszalot vizsgálva megfigyelhetjük, hogy Európában Magyarországon növekedtek a legnagyobb mértékben az árak.

ingatlanárak változása

Ehhez azonban lényegesnek tartjuk megvizsgálni az alábbi ábrát is. A dinamikus áremelkedés ellenére A V4 országok és Románia tekintetében még mindig olcsók vagyunk. Csak Romániában találunk magasabb ingatlan árakat.

v4 ingatlanárak

Kereslet-kínálat alakulása és az ingatlanárak

Mindezek mellet trendforduló is megfigyelhető a piacon. Az ingatlan.com a napokban közzé tette legújabb elemzését. Balogh László trendfordulóról számol be, vagyis elindult egy enyhe kínálat bővülés, míg a kereslet csökkenésnek indult. Az elmúlt 1-2 évben épp ellenkező irányú folyamatok zajlottak a piacon. Ezer lakáshirdetésre vetítve 6 százalékkal mérséklődött az érdeklődések száma 2020 januárjához képest az ingatlan.com felületén.A nyaralók piacát is elérte ez a fordulat. 

Hogyan tudod eladóként maximalizálni ezen a  piacon az eladási árat?

Eladóként fontos mindebből leszűrni, hogy egyre többet kell tennünk azért, hogy jó áron tudjunk megválni az ingatlanunktól. A kereslet csökken, de abban továbbra sincs változás, hogy a vevők a jó és nagyon jó minőségű ingatlanokat keresik, amire már nem kell rákölteni. A mai építőanyag árak mellett kevesen akarnak belevágni egy felújításba. Az ingatlan felkészítése lehetőség a kezünkben, hogy a vevő a mi ingatlanunkat vegye észre már a hirdetési portálokon és arra csapjon az egyre növekvő kínálatból.

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyn tudunk Neked ebben segíteni, kérd díjmentes home staging konzultációnkat!