Barion Pixel

Ingatlan fotózás: hogyan csináld jól?

Az ingatlan fotózás jelentős része a lakás eladásának. A jól elkészített képek rengeteget fognak dobni az otthon értékét: azonban a lakásfotózás is tartogat számodra néhány szabályt.

Az ingatlanról készített profi fotók rengeteget segítenek az eladásban. De mi is az az ingatlan fotózás? Miért olyan jelentős, hogy időt és energiát szánj rá?

Mik azok a hibák, amiket sokan elkövetnek? És hogyan lehet professzionális módon kivitelezni és meggyőzővé tenni a fotókat?

Profikra bíznád? Hogyan zajlik a fotózás, és mikor lehet megoldás számodra a home staging?

Mi is az az ingatlan fotózás?

Az ingatlan fotózás lényege, hogy az enteriőr fotózás egy tér egyedi hangulatát és minőségeit mutatja be. Ez adja az első benyomást a lakásról, és a jó fotók nem csak bevonzhatják a leendő vevőket, hanem sokkal otthonosabbnak is mutathatják az ingatlant.

Ha a képen otthonosan, barátságosan jelenik meg a lakás, sokkal több érdeklődőre számíthatsz majd. Ráadásul a beltéri fotózás komoly szaktudást igényel, igazi művészet, hiszen jól átadni a hangulatot nem egyszerű: meg kell találni a megfelelő szögeket, fényeket. Ebből pedig egyenesen következik, hogy az ingatlanfotózás jelentős eleme a sikeres eladásnak.

Miért olyan fontos, hogy jó képeket készíts?

A jó képekkel többet profitálhatsz, mint gondolnád. A piacon lévő rengeteg hirdetés közül nem egyszerű kitűnni, erre azonban tökéletesen alkalmasak a jól elkészített képek. Érdemes tehát időt és energiát fektetni abba, hogy a legjobb fotókkal hirdethesd a lakást. Ezek ugyanis:

  • kiemelkedő minőségű hirdetést eredményeznek, hiszen a szemnek is öröm lesz végigpörgetni azt,
  • nagyobb az eladás esélye, hiszen minőségi és szép képet festesz az ingatlanról,
  • bevonzza az igényesebb vevőket, mivel akinek az érdeklődését felkeltik a jó minőségű fotók, az valószínűleg az eladási, vásárlási folyamatban is magasabb színvonalra vágyik,
  • több érdeklődőt vonzanak: a jó képekkel az érdeklődők száma is nő, így gyorsabban adhatod el az ingatlant.

KIEMELT: Ha jók az ingatlanról készült fotók, akkor nagyobb az esélyed a sikeres eladásra.

rennahome home staging étkező wesselényi

8 hiba amiket elkövethetsz ingatlanfotózás során

Vannak olyan gyakran elkövetett hibák, amikkel sűrűn találkozhatsz a hirdetések esetében.

1) Rendetlenség, és széthagyott holmik

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb hiba, ha a fotókon rendetlenség és koszos közeg uralkodik. A széthagyott ruháktól és a szennyes edényektől senkinek nem jön meg a kedve az ingatlan vásárláshoz.

2) Borzasztó fények

A fények szintén nagyban befolyásolják a fotózást. Sötétben, borús időben kifejezetten rossz képeket lehet készíteni, ráadásul ha a lakás alapból is sötétebb, ezek tovább rontanak a helyzeten.

3) Személyek és állatok a fotókon

A családi fotókat is érdemes mellőzni, de a személyeket és állatokat is jobb, ha lehagyjuk az ingatlanok fotóiról. Így a vevők sokkal nehezebben tudnak belehelyezkedni a leendő otthonukba.

4) Dátumok a fotón

Ha géppel fotózol, elképzelhető, hogy megjelennek a dátumok is a képen. Ez nem fog jól mutatni, ráadásul ez a funkció könnyen kikapcsolható bármelyik gépen.

5) Ferde, rossz szögben alkalmazott fotók

Újabban gyakran felfedezhető hiba, hogy rosszul beállított, sok esetben ferde képeket tesznek fel a hirdetéshez. Te ne kövesd el ezt a hibát: vagy szerkeszd meg a fotókat, vagy alkalmazz profi fotóst!

6) Homályos, vagy borús időben készített képek

A rossz fényekhez tartozhat az is, ha homályos képek készülnek. Egy fotós ezt gond nélkül megoldja, de a képek minősége kiemelkedően fontos!

7) Nincs bemutatva az ingatlan környezete

Ez főleg házak esetében fontos, de egy utcakép vagy a gangról készített kép is hasznos. Igyekezz a lehető legalaposabban bemutatni az eladó ingatlant, így a vevő a valóságot láthatja már a hirdetésben is.

8) Elavult képek használata

Ha korábban készítettél már képeket a lakásról, ne azokat használd. A friss fotók mindig sokkal jobbak!

rennahome home staging háló részlet wesselényi

Így készíts profi enteriőr fotókat!

Az első benyomás a legmeghatározóbb, amikor hirdetésre kerül sor. Ebben az esetben két lehetőség van:

  • Betartod a szabályokat és magad készíted a fotókat!
  • Profi fotósra bízod a munkát!

Az első esetben is elengedhetetlen, hogy kicsit informálódj, mielőtt belevágsz. Ha valóban jó beállítások kellenek, érdemes megkérdezned egy fotózáshoz értő ismerősödet, aki megmutatja a gép kezelését! Ha erre nincs lehetőséged, azzal is sokat nyerhetsz, ha például betartod a lenti tippeket!

Ha pedig profi fotósra bízod a feladatot, nagyban hozzájárul, hogy valóban gyorsan és hatékonyan add el a lakást. A szakmai hozzáállás mindenek előtt áll ebben az esetben, ezért alaposan gondold át, kire bízod a feladatot!

KIEMELT: A Renna Home szolgáltatásai között például szerepel az ingatlanfotózás is, így segítünk elkészíteni a tökéletes hirdetést!

Rend a lelke mindennek

Az egyik legfontosabb kezdőpont, hogy rendezett, szép lakást készíts elő a fotókhoz. Fotózás előtt alaposan gondold át, hogyan lehetne minél otthonosabb a lakás! Választhatod a home staging szolgáltatást is, ahol nem csak egy alapos takarítás vár majd az ingatlanra, hanem egy teljes enteriőr kialakítása is.

A legtöbb eladó szeretné, ha gyorsan és hatékonyan történne a felkészülés: ehhez azonban a leglényegesebb lépés, hogy minden olyan tárgyat, felesleges elemet eltávolíts a lakásból, ami rontja az ingatlan lehetőségeit.

Legyen elegendő fotó!

Sokkal csábítóbb, ha minden helyiség külön, akár több szögből is be van fotózva. Gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, ahol csak 1-2 fotó szerepel. Az ingatlanfotózás egyik szabálya, hogy minél több jó minőségű fotó készüljön. Ez történhet egy adott helyiség több szögből való befotózásával, minden helyiség alapos dokumentálásával.

Ebben az esetben persze minden szobát külön fel kell készíteni, hogy az ingatlan a legszebb arcát mutassa.

Így fest a bejárat

A bejáratot is érdemes felturbózni: egy szép kopogtató, pár növény, egy tiszta, rendezett bejárat rengeteget dobhat a hirdetés értékén!

Ezért számít a jól kiválasztott szög

Az egyik szoba az egyik sarok irányából mutat jól, míg a másik lehet, hogy az ajtóból. Keresd meg a megfelelő perspektívát, ha kell kattints minden szögből!

Figyelj a fényekre és a minőségre!

A képek minősége és a megfelelő fényviszonyok kiválasztása az egyik legfontosabb pont. Napos, tiszta időben készülhetnek a legszebb képek. Ha erre még sincs lehetőség, utólagos szerkesztéssel is orvosolhatod a problémát.

A fotós persze már gond nélkül ismeri azokat a trükköket, amivel a legszebb lehet az ingatlan. De ki kell emelnünk, hogy a fotóknak a valóságot kell bemutatniuk, nem szabad abba a hibába esni, hogy a fotón látszó enteriőrnek köze sincs a valóságban láthatóhoz! Ha pedig szép panoráma is tartozik az otthonhoz, semmiképp se felejtsd ki a fotók közül, de ügyelj a napos időre!

Figyelj oda a kompozícióra és a berendezésre!

Nem is gondolnád, milyen sokat segít, ha megfelelő kiegészítőket választasz a lakásba! A home staging bővebb segítséget nyújthat ebben, de az is sokat számít, ha szépen felrázod a párnákat, virágot teszel az asztalra vagy használsz pár csinos textíliát.

Az egyik szobában lehet, hogy néhány új bútor is segíthet abban, hogy tökéletes legyen a hirdetés.

rennahome home staging háló wesselényi1

Hogyan zajlik az ingatlanfotózás?

Ha profi ingatlan fotósra bíznád a hirdetés ezen részét, nem árt tudni, hogyan is zajlik majd a fotózás.

Először is ki kell választanod a szimpatikus fotóst. Vele olyan időpontot fogtok egyeztetni, amikor igazán előnyös képek készülhetnek az ingatlanról. A megbeszélt időpontban az összes helyiség több szögből is befotózásra kerül, ez nagyjából 1-1,5 órát vesz igénybe.

Az elkészült képeket megszerkeszti a fotós, majd nagy felbontásban és webre optimalizált verzióban is átadja neked.

Maga a folyamat nem hosszú, azonban kutatómunkát igényel, hiszen kiválasztani a megfelelő szakembert nem könnyű. Ha teljes körű szolgáltatásra vágynál, mi is tudunk segíteni.

Minden egy helyen: így segít a home staging

Ha időt és energiát spórolnál, a komplex home staging szolgáltatásunk lehet a neked való megoldás, amely a szuper fotókat is tartalmazza!

Ez a teljeskörű szolgáltatás nem csak növelheti az ingatlanod értékét, hanem gyorsíthatja az eladást is! Ha bővebb tájékoztatást szeretnél innen is tájékozódhatsz, de mi is segítünk neked mindenben, hogy sikeres és boldog eladó legyél!